اگر اخیرا صداهای عجیب و غریبی از رادیاتورهای خود میشنوید، به ویژه زمانی که رادیاتور شروع به گرم شدن میکنند، یا رادیاتورها در قسمت های خاصی از بدنه به خصوص قسمت های بالایی خنک تر است، احتمال زیاد نیاز به هواگیری رادیاتور دارید.
هواگیری رادیاتور اقدامی در جهت خروج هوای محبوس شده از سیستم گرمایش منزل است که باعث افزیش عملکرد گرمایش و خلاص شدن از شر صدای تق تق و در نهایت صرفه جویی در هزینه های مصرف انرژی در دراز مدت میشود.
چرا باید رادیاتورها را هواگیری کنیم؟
پکیج شوفاژ دیواری شما بخش مهمی از خانه شما است که گرما و راحتی را در تمام طول سال فراهم می کند. تقریباً دائماً در حال کار است، آب گرم خانه شما را در صورت نیاز تأمین می کند و از شبکه رادیاتورها گرما تولید می کند. نفوذ هوا به داخل سیستم گرمایش در طول زمان متداول است و به تدریج عملکرد گرمایش را کاهش می دهد و صداهای ناخواسته ای ایجاد میکند که در حال حرکت است.
با هواگیری نکردن رادیاتورها، عملکرد گرمایشی را در مکانهایی که هوا محبوس میشود از دست میدهید، به این معنی که باید پکیج شوفاژ دیواری را برای مدت طولانیتری روشن کنید تا منزلتان مطابق میلتان گرم شود. توصیه می شود رادیاتورهای خود را به طور مرتب چک کنید و در صورت لزوم آنها را هواگیری نمایید. اگر مجبور به تخلیه مکرر هوای رادیاتورها هستید، پس از انجام سرویس پکیج خود، این موضوع را با سرویس کار خود در میان بگذارید زیرا ممکن است مشکل دیگری وجود داشته باشد.
در 7 مرحله رادیاتور خود را هواگیری کنید:
1- وسایلی که برای این کار نیاز دارید را اماده کرده و رادیاتورهایی که نیاز به هواگیری دارند مشخص کنید.
برای انجام این کار، به چند وسیله رایج نیاز دارید که به شرح زیر میباشد:
آچار هواگیری شوفاژ
یک تکه پارچه کهنه، یک سطل یا ظرف جهت جهت جمع آوری آب
برای ارزیابی اینکه آیا نیاز به هواگیری رادیاتور دارید یا خیر، با روشن کردن پکیج دیواری و اجازه دهید رادیاتورها گرم شوند. در حالی که آنها در حال گرم شدن هستند، به هر صدای از پکیج که به صورت غیر عادی است گوش دهید – این صدا میتواند نشانه هوای محبوس در سیستم گرمایش شما باشد برای تشخیص بهتر از هر رادیاتور به جداگانه بازدید کنید.
هنگامی که آنها به اندازه کافی گرم شدند، باید سطح رادیاتور را برای هر گونه تغییر دما احساس کنید، به خصوص به سمت بالای رادیاتور که احتمالاً هوا در آنجا قرار می گیرد. اگر نسبت به قسمت های دیگر خنک تر به نظر می رسد، مقداری هوا در آنجا وجود دارد.
2- سیستم گرمایش را خاموش کنید و اجازه دهید رادیاتورها خنک شوند.
مطمئن شوید که پکیج دیواری شما خاموش است. این کار پمپ سیرکولاسیون شما را از کارکردن و انتقال آب و هوا از طریق لولهها باز میدارد، رادیاتورها را خنک میکند و آنها را برای هواگیری ایمن میسازد.
پس از خاموش کردن سیستم گرمایش، تقریباً 1 ساعت (یا 2 ساعت برای احتیاط) صبر کنید تا مطمئن شوید که همه رادیاتورها سرد هستند. این از سوختگی شما در صورت نشت آب داغ یا بخار در طول فرآیند خونریزی جلوگیری می کند.
3- آچار هواگیری رادیاتور را در شیر رادیاتور قرار دهید.
شیر رادیاتور معمولاً در قسمت بالایی رادیاتور یافت می شود.(در مدل های مختلف آن را در مکان های مختلف قرار می دهند. ولی به طور کلی یک سوراخ کوچک و گرد با یک مربع کوچک در داخل آن میباشد)
محل را با قرار دادن سطل زیر شیر آماده کنید و پارچه خود را به دیوار فشار دهید تا از پاشش آب در امان بمانید.
4- شیر را با دقت باز کنید و رادیاتور را تخلیه کنید.
آچار رادیاتور را به آرامی در خلاف جهت عقربه های ساعت بچرخانید. یک ربع تا نیم دور باید برای باز کردن دریچه کافی باشد تا هوا خارج شود. به محض خروج هوا از رادیاتور صدای خش خش می شنوید، به این ترتیب متوجه می شوید که رادیاتور را به درستی تخلیه می کنید. پس از شنیدن صدای خش خش دریچه را باز نکنید وگرنه در خطر نشت آب اضافی از رادیاتور خود خواهید بود.
هنگامی که صدای خش خش متوقف شد و فقط آب از دریچه خارج شد، شما با موفقیت رادیاتور هواگیری کرده اید و می توانید شیر را ببندید. توجه داشته باشید که گاهی اوقات ممکن است آب در اثر زمان صرف شده در سیستم تغییر رنگ دهد، این دلیلی برای هشدار نیست.
4- شیر رادیاتور را ببندید.
قبل از بستن شیر، قبل از اینکه آچار رادیاتور را در جهت عقربه های ساعت بچرخانید تا دریچه بسته شود، حتما اجازه دهید مقدار کمی آب خارج شود. این تضمین می کند که از شر تمام هوای محبوس شده در آن رادیاتور خلاص شده اید. دریچه را خیلی محکم نبندید، در غیر این صورت ممکن است به آن آسیب برسانید.
5- مراحل بالا را برای سایر رادیاتورها نیز تکرار کنید.
شما با بررسی تمام رادیاتورها میتوانید اقدام به هواگیری کنید ولی در صورتی که رادیاتوری صدای خش خش و غیرعادی نداشت رادیاتور شما نیاز به هواگیری ندارد.
هوا به طور طبیعی بالا میآید زیرا از آب سبکتر است، بنابراین اگر منزل شما چند طبقه است، قبل از رفتن به طبقه بالا، تمام رادیاتورهای طبقه همکف را تخلیه کنید. این بهترین نتیجه را تضمین می کند و در وقت شما برای رفت و برگشت صرفه جویی می کند.
6- فشار آب را چک کنید و پکیج خود را روشن کنید.
قبل از روشن کردن مجدد پکیج، حتما فشار آب دستگاه را با نگاه کردن به فشارسنج بررسی کنید – پکیج باید فشاری بین 1 تا 1.5 بار را زمانی که گرمایش رادیاتورها خاموش است نشان دهد.
اگر فشار خیلی کم است، باید مجدد فشار آن را تنظیم کنید.
در نهایت، بررسی کنید که آیا همه رادیاتورها به طور یکنواخت گرم می شوند و صداها کاهش یافته است. این تمام چیزی است که باید انجام دهید! رادیاتورهای خود را به طور منظم هواگیری کنید تا بهترین عملکرد را از سیستم گرمایش خود تجربه کنید.
چه زمانی رادیاتورهای خود را هواگیری کنیم؟
توصیه میشود در صورت مشاهده صدای تق تق یا سایر صداهای ناآشنا در لوله های گرمایش، رادیاتور خود را هواگیری نمایید.
چرا باید رادیاتور های خود را هواگیری کنیم؟
هوا به طور مداوم در لوله های گرمایش و رادیاتورهای شما جمع می شود و مانع از گردش آب می شود. این باعث می شود رادیاتورها به آرامی گرم شوند و قسمت هایی از آن گرم نباشد و یا به کلی سرد باشند. این امر قدرت سیستم گرمایش را مختل می کند و منجر به مصرف انرژی بیشتر می شود. علاوه بر این، اکسیژن موجود در هوا در سیستم باعث خوردگی می شود که می تواند منجر به رسوب و نشتی رادیاتور شود.
رادیاتورها پس از هواگیری به درستی گرم نمیشوند؟
پس از هواگیری رادیاتور، سیستم گرمایش را دوباره روشن کنید. یک ساعت صبر کنید و بررسی کنید که آیا همه رادیاتورها اکنون به درستی گرم می شوند یا خیر. در برخی موارد ممکن است لازم باشد که رادیاتور خود را دوباره هواگیری کنید. اگر این کار کمکی نکرد، پیشنهاد میشود از یک سرویس کار راهنمایی بگیرید.
هواگیری شوفاژ چه میزان زمانبری دارد؟
پس از خاموش کردن پکیج باید یک ساعت صبر کنید و بگذارید لوله ها و رادیاتورها خنک شوند. فرآیند هواگیری تقریباً پنج دقیقه برای هر رادیاتور زمان میبرد.